Skip to main content

Spitalul clinic Fundeni funcționează din anul 1959, iar Clinica de gastroenterologie și-a început activitatea în 1974, devenind un puternic centru de gastroenterologie, hepatologie și endoscopie digestivă. Astfel s-a realizat o îmbinare constructivă între activitatea de îngrijire exemplară a pacienților, activitatea didactică și cea de cercetare. Anual, în cadrul centrului au fost înregistrate numeroase premiere medicale: prima demonstrație de videoendoscopie transmisă în direct în amfiteatru sau primul transplant hepatic din România. Începând cu anul 2000, conducerea clinicii este deținută de prof. dr. Mircea Diculescu.


Asociația „Clubul Român de boală Crohn și colită ulcerativă” (RCCC), fondată în 2007 și oficializată în februarie 2009, este organizația care, în cadrul SRGH (Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie), coordonează activitatea de cercetare în domeniul IBD (Boli Inflamatorii Cronice Intestinale). RCCC activează în România, dar încurajează cooperarea dincolo de granițele țării, în special cu alte țări membre ale Uniunii Europene și în primul rând cu celelalte țări membre ale Organizației Europene de boală Crohn și colită ulcerativă (ECCO), la care este afiliată.


Organizația Europeană de boală Crohn și Colită Ulcerativă (ECCO) este o asociație non-profit, a cărei misiune este aceea de a îmbunătăți îngrijirea pacienților cu BII în toate aspectele vieții, prin intermediul ghidurilor internaționale de practică, prin educație, cercetare și colaborare în domeniul Bolilor Inflamatorii Intestinale.


Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie este o organizație autonomă profesional-științifică, reunind medicii care practică gastroenterologia, chirurgia generală cât și medici din specialități înrudite (medicină internă, medicină nucleară, laboratorul clinic, anatomie patologică), și rezidenți de gastroenterologie.


Societatea Română de Endoscopie Digestivă (SRED) este o organizație autonomă profesional-științifică reunind medicii specialiști care practică endoscopia digestivă și medicii rezidenți în gastroenterologie. SRED promovează și susține cercetarea. În acest scop s-a înființat și o comisie de cercetare care dorește să vină în sprijinul tinerilor cercetători care doresc să acceseze fonduri pentru cercetare, inovare și dezvoltare în domeniul endoscopiei. SRED are rolul de a supraveghea și monitoriza activitatea de cercetare dar, mai ales, de a sprijini tinerii întreprinzători.


Asociația Persoanelor cu boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) a luat ființă în anul 2010, cu sprijinul Societății Române de Endoscopie Digestivă și ca urmare a dorințelor multor persoane diagnosticate cu o boală inflamatorie intestinală de a afla cât mai multe despre aceste afecțiuni. Misiunea ASPIIR este de a oferi sprijin atât pacienților diagnosticați cu boli inflamatorii intestinale, cât și echipelor medicale implicate. Asociația derulează o serie de proiecte la nivel național și internațional, principalele sale obiective fiind creșterea gradului de conștientizare a afecțiunilor inflamatorii intestinale, favorizarea incluziunii sociale a persoanelor cu aceste afecțiuni, informarea pacienților, facilitarea accesului de tratament, derularea de activități de advocacy și lobby în scopul îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu boli inflamatorii intestinale. ASPIIR este membră European Federation of Crohn’s & Colitis Association.